BETONSKI SPAVAČI – Trijumfi modernizma (3. sezona)

dokumentarna serija Betonski spavači

Dokumentarna serija o modernističkoj arhitekturi, njenim utopijskim ambicijama i kontroverznim sudbinama.

Nakon što smo u prvoj sezoni „Izgubljena arkadija“ posjetili napuštene hotele na jadranskoj obali, u drugoj sezoni pod nazivom „Nedovršene modernizacije“ bavili se primjerima vrhunske modernističke arhitekture namijenjene emancipaciji građana, u trećoj se sezoni, pod nazivom“Trijumfi modernizma“, bavimo jedinstvenom spregom jugoslavenske ideologije i moderne arhitekture.

Dok je u drugim domenama kulture bilo slučajeva cenzure, pa i represivnog blokiranja kritičke misli, arhitektura je u estetskom smislu bila slobodna. Dolazi do trijumfa modernizma, do širenja gorde, optimistične, prema budućnosti usmjerene arhitekture koja je trebala postati okvir za novi, bolji svijet koji se nikada nije ostvario.

Tako u trećoj sezoni odlazimo u Belgiju u potragu za Richterovim paviljonom koji je predstavljao Jugoslaviju na svjetskoj izložbi EXPO-u 58.; u Beograd - u reprezentativni prostor nekadašnjeg Saveznog izvršnog vijeća te Sava Centar u trenutku njegove rekonstrukcije, odlazimo i na sarajevska borilišta i istražujemo ostavštinu zimskih Olimpijskih igara 1984., hrvatsku i regionalnu spomeničku baštinu, posjećujemo i zagrebački Brodarski institut te druge prostore susreta ideologije i arhitekture iz druge polovice 20. stoljeća.

Završetak treće sezone predviđen je u ljeto 2023. godine, a proces nastanka serijala možete pratiti na facebook stranici www.facebok.com/BetonskiSpavaci

Betonski spavači - Trijumfi modernizma

3. sezona, 4 x 52 min

redatelj: Saša Ban

scenaristi: Maroje Mrduljaš, Nevenka Sablić, Saša Ban

producentica: Dana Budisavljević

snimatelj: Hrvoje Franjić

montažerka: Nina Velnić

proizvodnja: Hulahop za HRT

kontakt:

Dana Budisavljevic

Hulahop d.o.o., Vlaška 79, Zagreb, Croatia

dana@hulahop.hr // gsm: +385 91 523 87 09